Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η Mάχη της Δραμπάλας(video)


Το χωριό Άκοβος βρίσκεται στη περιοχή της Φαλαισίας στο δήμο Μεγαλόπολης της Αρκαδίας. Βορειοδυτικά του χωριού σε απόσταση 4 χλμ. υπάρχει το ιστορικό ύψωμα της Δραμπάλας όπου στις 5-7 Ιουνίου 1825 διεξήχθη η ομώνυμη μάχη μεταξύ των στρατευμάτων του Ιμπραήμ και των οπλαρχηγών της Πελοποννήσου υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.


Για τα γεγονότα της μάχης υπάρχουν πολλές ιστορικές αναφορές στα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, στα απομνημονεύματα του Φωτάκου, στα απομνημονεύματα του καπετάν Γεώργιου Γεωργαντά (Ακοβίτης οπλαρχηγός), στα Ακοβιτικά Νέα, στο βιβλίο "Η ιστορία της Φαλαισίας" όσο και σε άλλα παλαιότερα ιστορικά συγγράμματα.

Η μάχη της Δραμπάλας στην οποία αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά ο Ιμπραήμ και ο Κολοκοτρώνης, ήταν από τις φονικότερες και σκληρότερες του αγώνα. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν και η τελευταία μάχη “εκ του συστάδην” μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών. Η σπουδαιότητα της μάχης της Δραμπάλας έγκειται στο ότι έγινε αμέσως μετά τις καταστρoφικές ήττες των Ελλήνων στη Σφακτηρία, στο Κρεμμύδι και στο Μανιάκι και έδωσε στους Έλληνες χρόνο να ανασυνταχθούν, εδραίωσε την πεποίθηση ότι ο Ιμπραήμ δεν ήταν πια ανίκητος και οδήγησε στην νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στους Μύλους.

Παρακολουθήστε με την παρακάτω διαδραστική 3D παρουσίαση διάρκειας 16 λεπτών όλα τα γεγονότα της ιστορικής αυτής μάχης ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου